Renten Nordax Finans tilbyr kan du få fra første krone og opp til maksinnskuddet på 400.000 kroner. Kontoen har ingen bindingstid eller gebyrer og et ubegrenset antall uttak.
Sparetilbudet er likevel ikke med i Dine Pengers rentebarometer. Årsaken er de noe uvanlige innskudds- og uttaksrutinene.
Ikke vanlig bankkonto
Du får ikke en egen konto når du setter inn penger. Du må sette pengene inn på en felleskonto til Nordax Finans og oppgi ditt Nordax sparekontonummer som KID-nummer.
Ved uttak må du fylle ut et eget uttaksskjema som du kan laste ned på Nordax' nettside eller få tilsendt pr post. Uttaksskjemaet må deretter sendes til Nordax, og pengene utbetales innen fire bankdager til en ordinær bankkonto i ditt navn som du ved åpningen av Nordax-kontoen har angitt.
Skulle du ønske å endre utbetalingskontoen, må du sende inn nytt endringsskjema med kopi av ditt pass til Nordax.
- Ikke med i Dine Pengers renteoversikt
- Renten til Nordax Finans er svært høy, men uttaks- og innskuddsprosedyrene gjør at innskuddstilbudet ikke kan klassifiseres som en normal spare- eller høyrentekonto, slik vi definerer det i våre renteoversikter. Vi har av den grunn valgt å ikke ta med innskuddsproduktet i vårt høyrentebarometer, sier redaktør i dinepenger.no Günther Bache.
Under 34 år?Finn beste BSU-konto
Ikke alle bankprodukter kommer med i Dine Pengers oversikter. Det gjelder både sparekontoer, låneprodukter og brukskontobetingelser.
Redaksjonell vurdering
- Vi foretar en redaksjonell vurdering av hvilke produkter som skal med i våre ulike barometre, og dermed kan vi ha andre rangeringer enn rentebarometre der bankene selv legger inn tall. Vårt mål er hele tiden å ha så sammenlignbare produkter og betingelser som mulig, slik at våre lesere kan ta en beslutning på så riktig grunnlag som mulig.
Dersom det for eksempel er omfattende krav for å få et produkt, eller uvanlige og til dels tungvinte prosedyrer som i eksempelet med Nordax Finans, tar vi dem ikke med, avslutter Bache.
LES OGSÅ:Slik bytter du bank i praksis
Med i det svenske banksikringsfondet
Nordax Finans er for øvrig medlem av det svenske banksikringsfondet med navn Riksgälden. Det betyr at den svenske staten garanterer for innskudd opp til 50.000 euro pr kunde.
Med dagens valutakurs på ca 8,4 kr pr euro tilsvarer dette omtrent 420.000 kroner. Hele innskuddet - som maksimalt kan være 400.000 kroner - vil dermed være dekket ved en eventuell konkurs. Et eventuelt krav må imidlertid rettes det svenske banksikringsfondet, og kan ikke sendes det norske banksikringsfondet.
- For dyrt å koble seg på norsk banksystem
Country manager for Nordax Finans i Norge, Tom Rabben, forteller til Dine Penger at det er av kostnadshensyn at kredittinstitusjonen har valgt de manuelle innskudds- og uttaksrutinene.
- Det koster flere millioner å koble seg på det norske banksystemet, og siden vi allerede hadde et tilsvarende system for Sverige som fungerte bra, har vi innført dette i Norge også, sier Rabben.
Men hvordan kan Nordax Finans kan ha en innskuddsrente som ligger over ett prosentpoeng over nest beste konkurrent?
- Det er flere årsaker til dette. For det første må vi slå til med et godt tilbud siden vi er ukjente i det norske markedet. Vi forsøkte først med 2,9 prosent innskuddsrente, men fikk lite oppmerksomhet og kunder av det. Og siden vi har en noe annen innskudds- og uttaksprosedyre enn norske banker, og er med i det svenske fremfor det norske banksikringsfondet, må det også en relativt stor renteforskjell til, for at kundene skal ta seg bryet med å flytte sparepengene til oss, sier Rabben.
KALKULATOR:Finn beste boliglån
- Sist men ikke minst er innskudd fra privatkunder en billig måte å finansiere våre utlån på. Av låneprodukter tilbyr vi kun forbrukslån - ikke boliglån - og har derfor en margin som tillater oss å gi en gunstig rente, avslutter Tom Rabben.
Store forskjeller på «vanlig» sparekonto
For øvrig er det fortsatt store forskjeller blant norske sparekonto. Det er fort gjort å tjene flere rentekroner om du har sparepengene dine stående på en konto med elendige eller middelmådige betingelser.
Har du 50.000 kroner stående på konto skiller det hele 2,85 prosentpoeng fra topp til bunn. Etter skatt utgjør dette en forskjell på rett over 1.000 kroner. Det må kunne kalles en god timeslønn for den lille tiden det tar å flytte sparepengene.
Se oversikt over beste og dårligste sparekontoer her:

Artikkelen er over 11 år gammel.