Ønsker du å putte penger i aksjemarkedet, men er opptatt av å sikre deg noe mot tap, virker kanskje kombinasjonsfond som svaret på drømmene:
Et fond som varierer plasseringene mellom hovedsaklig aksjer og lavrisiko rentepapirer, alt etter tidshorisont og hvordan markedet ser ut.
Skyr kombifond
Men norske fondssparere skyr kombinasjonsfond. Mens aksjefond har fått en aldri så liten renessanse det siste året, kjøper nesten ingen andeler i kombinasjonsfond.
Ved utgangen av september 2009, utgjorde kombinasjonsfond kun
7,2 prosent av de totalt 116 milliardene som privatpersoner har investert i verdipapirfond i Norge, ifølge Verdipapirfondenes Forening (VFF).
KALKULATOR:Se oversikt over minsteinnskudd og kostnader for kombinasjonsfond her
Aksjefond og pengemarkedsfond sto for over 84 prosent av totalen.
Hvorfor vil ikke Ola og Kari ha kombinasjonsfond?
Burde ikke alle investere i kombinasjonsfond? Svaret er nei.
Særlig hvis du har gjeld og skal spare langsiktig, bør du i holde deg langt unna kombinasjonsfond, pengemarkedsfond og obligasjonsfond.
Du bør også la være å spare i bankinnskudd og garanterte spareprodukter.
Gir lavere avkastning enn renten på boliglån
Årsaken er at slike spareprodukter har lavere forventet avkastning enn den renten du må betale for boliglånet ditt.
Har du lån, må nemlig avkastningen på din langsiktige sparing være høyere enn lånerenten for at det skal lønne seg.
LES OGSÅ:Trekk full skatt i desember
Skal du få dette, må du gå høyere ut på banen og spare i vanlige aksjefond.
Ønsker du lav risiko og har gjeld, bør du heller betale ned mer på lånet.
For dyre
Med en relativt lav forventet avkastning (mellom bankrente og aksjefond), blir kostnadene viktige.
Gjennomsnittlig årlig forvaltningsgebyr i kombinasjonsfond som selges i Norge, er 1,44 prosent ifølge Dine Pengers beregninger. Det er meningsløst høyt for slike fond.
For alle aksjefond som selges i Norge, er gjennomsnittet 1,58 prosent i året.
Det betyr at du har lavere forventet avkastning i kombinasjonsfond enn i aksjefond, men tilnærmet samme kostnader. Det er normalt dårlig butikk.
Les mer om hvordan du setter sammen din egen fondspakke under
Nytt kombinasjonsfond fra Storebrand
Nyeste skudd på kombinasjonsfondstammen er Storebrand Kombinasjon. Med dette fondet legger du hele forvaltningen i hendene på Storebrand.
Storebrand vil fordele pengene i fondet på ulike pengemarkedsfond, obligasjonsfond, aksjefond, infrastrukturfond og eiendom på slik måte at det gir nesten samme fordeling som Storebrand har i sine egne porteføljer.
LES OGSÅ:Finn de beste flysetene
Fondet vil være en enkel løsning for deg som ønsker å sette bort alt arbeid med forvaltning til andre, men like gode alternativer finnes.
Scorer dårlig
Fondet het tidligere Storebrand Futura 2 og har nå fått ny forvalter. Fondet scorer dårlig i Dine Pengers fondsrangering. Det oppnår kun terningkast 2 og har en DP-indeks på 0,91. Det er ingenting å rope hurra for.
Kostnadene i fondet er gjennomsnittlig for høye. Kjøpsgebyret er hele 3 prosent, det er for høyt. Årlig gebyr er ca 1,35 prosent. Det er litt under gjennomsnittet for norske kombinasjonsfond - med andre ord bra.
Men det er fremdeles noe høyere enn om du setter sammen et aksjefond og et rentefond med halvparten av pengene i hvert fond.
Fraråder kombinasjonsfond
Generelt anbefaler Dine Penger å droppe kombinasjonsfond. Det er billigere og bedre å gjøre fordelingen mellom aksjer og rentepapirer selv.
Vi mener dessuten du kan skape omlag den samme risikoprofilen selv ved å kombinere aksjefond og rentefond (eller nedbetaling av gjeld).
Slik gjør du det
Sett sammen fond som passer din risikovillighet etter fordelingen under. NB! Husk at du ikke bør velge pengemarkedsfond dersom du har gjeld. Bruk heller den samme summen til å betale ned ekstra på boliglånet.
LAV RISIKO: Velg et pengemarkedsfond med lavt forvaltningsgebyr. Slike fond har en forventet avkastning litt i overkant av de beste høyrentekontoene.
MIDDELS RISIKO: Sett sammen en pakke bestående av 50 prosent pengemarkedsfond/obligasjonsfond og 50 prosent globale aksjefond.
Velg det beste globale aksjefondet (eventuelt et globalt indeksfond) og et pengemarkedsfond med lave gebyrer. Bruk DP-terningen og DP-indeksen.
FULL AKSJERISIKO: Velg det beste globale aksjefondet.
KALKULATOR:Velg riktig aksjefond

Artikkelen er over 11 år gammel.