- Lås renten og vinn i Lotto! Casper Arntzen fleiper litt når han skal bidra med sine råd til å møte prisgaloppen i 2011.
- Det er viktig å ha en økonomisk buffer med de utsiktene vi ser nå, sier Casper like før leggetid for smårollingene i VGs faste eksempelfamilie på Skatval i Stjørdal i Nord-Trøndelag.
Usigelig godt
Selv uten å bo i Lotto-bygda Verdal, vant han 70.000 kroner i Lotto i november. Det kom usigelig godt med i en familieøkonomi som preges av små barn og flunkende nytt hus.
- Det skaffet oss faktisk den økonomiske bufferen vi trengte, sier Casper.
Sparte til strøm
Han har blant annet holdt av 10.000 kroner til å møte den første strømregningen for familiens flunkende nye bolig på totalt 230 kvadratmeter.
- Men jeg må innrømme at uten Lotto-gevinsten hadde det blitt smått med økonomisk buffer, sier Casper.
Gruer seg
Han har ikke en gang forsøkt å beregne hva den første strømregningen vil inneholde av tall. Men han forbereder seg mentalt på en fryktelig faktura.
- Vi har bundet renten på 4,4 prosent på tre fjerdedeler (2,4 millioner) av vårt lån i fem år. Det gjorde vi nettopp for å unngå kommende svingninger, sier familiefaren.
Har du fått, eller venter du en stor strømregning? Vi vil gjerne snakke med deg! Ta kontakt med Dine Pengers journalist.
Slik får du råd til å betale sjokkregningene:
Under får du redaktøren i Dine Penger, Tom Staavis tips til hvordan du kommer deg gjennom stramme økonomiske tider.
1. Invester i strømsparing:
Høyere strømpriser er kommet for å bli. Derfor er det nå lettere å regne hjem investeringer i strømsparing. To tiltak skiller seg ut med meget god lønnsomhet. Det ene er å etterisolere loftet, det andre er å kjøpe en luft til luft varmepumpe.
Selvfølgelig skal man velge riktig strømleverandør, men det kan du kanskje spare 500 kroner i året på. Til sammenligning kan en investering i en varmepumpe gi inntil 50.000 i gevinst i pumpens levetid for en normal norsk enebolig.
2. Kritisk gjennomgang av forsikringer:
Her vil mange få en aha-opplevelse. Be om tilbud, se hva du sparer. Selskapet du bytter til gjør alt papirarbeidet for deg. Du bør også finne ut om du er overforsikret på noen områder, for eksempel kan kasko på eldre biler være unødvendig dyrt hvis du er langt nede på rabattskalaen.
Samtidig kan du oppleve å være underforsikret på særlig liv- og uføredekninger. Selv om det er dyrt, bør alle forsikre et eventuelt fremtidig inntektstap pga. uførhet. Lite i privatøkonomien er viktigere.
3. Vær bankkunden fra helvete:
Heng på banken, sørg alltid for at du har den beste renten de opererer med. Sjekk jevnlig hva andre banker kan tilby. Bytt hvis det er nok å spare.
4. Vær en valuta- og shoppingjunkie:
De beste på dette har gjort letingen etter de gode kjøpene på nettet til kunstform. Det tar tid, men de sparer utrolig mye på det de likevel vil kjøpe.
5. Handle motstrøms:
Noen av oss oppleverer stadig at personen i nabosetet på flyet har betalt halvparten av oss selv. Det er fordi han eller hun er mestre i planlegging. Ferieturen booker de ett år i forveien. Det er selvfølgelig like lønnsomt å feriere utenfor skoleferier hvis man har anledning. Kjøp det du må utenfor sesong, langrennsski og snøfreser i mai og båt i oktober.
6. Vær snusfornuftig:
Selvfølgelig kjedelig, men uomtvistelig billig. Hvis oppgaven er å spare penger, er lite mer innbringende enn ikke å kjøpe noe du ikke trenger. Det er forbløffende hvor mye penger som forsvinner i det «store sluket».
7. Lei ut eller selg:
«Alt» kan selges på Finn.no. La andre overta det du ikke lenger trenger. Du sparer til og med penger på ikke å kaste det. Har du noe å leie ut, er det enda bedre. Forbausende mange hytter står for eksempel tomme store deler av året.
Det er gode inntekter og lav skatt.
8. Øk inntekten:
De store lønnsløftene får du når du bytter jobb. Er du kortsiktig i knipen, kan du vurdere en ekstra jobb. Hardt, men pengene kommer.
Kan du gjøre hobbyen til ekstrainntekter? Det kan for eksempel fort bli en tusenlapp eller to på en kveld av å dømme fotballkamper på lavt nivå. Grei betaling for å få kjeft av gamle menn.
9. Spar klokt hvis du skal spare:
Altfor mange hiver penger ut av vinduet i dyre spareordninger. Velg enkelt, billig og gjennomsiktig. Det er ingenting i veien med å spare i banken, enten ved å nedbetale gjeld eller på en høyrentekonto hvis du er gjeldfri. Vil du spare med risiko, velger du ekte risiko.
Det vil for de fleste si i aksjemarkedet via aksjefond eller i enkeltaksjer.
10. Ditt siste forsvarsverk er å kutte sparingen:
Det vil for flertallet si å velge avdragsfrihet på lånet. Så lenge du kan betjene rentene dine, er det stort sett ingen fare på ferde.
Avdragsfrihet er greit så lenge du overskuer konsekvensene. Stort sett vil lånet måtte betjenes også med avdrag før eller siden.
- Vær forsiktig
Tenk deg om før du foretar større investeringer, er ekspertenes råd:
- Bruk kalkulatoren og sjekk hva slags rente du kan tåle. Ha en solid buffer på kontoen, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.
Ola H. Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole i Bergen, mener det viktigste for privatøkonomien nå er å redusere forbruket.
- Sjekk hvordan du kan bruke mindre, og sjekk hvordan du kan betale mindre for det du må ha. Finn billigste leverandør, sier Grytten.
Det er særlig strømleverandørene som bør settes opp mot hverandre nå.
Nå som strømmen blir såpass mye dyrere, er det penger å hente her, mener han. Grytten påpeker at de med sparepenger vil få bedre rente på innskuddene sine fremover, men anbefaler likevel aksjefond.

Artikkelen er over 11 år gammel.