Gjeldskrisen i Europa og fallende oljepris er viktige årsaker til at børsene verden over, Oslo Børs inkludert, faller kraftig.
Les på E24:- Derfor faller Oslo Børs
Ned 5 prosent
I skrivende stund har hovedindeksen på Oslo Børs falt med 4,7 prosent i løpet av dagen. Den siste uken er fallet på hele 11 prosent.
Mange frykter at dette er starten på en ny nedtur av samme type som finanskrisen i 2008. Om det er riktig, er umulig å si.
Selge nå?
Ved utgangen av mars hadde norske personkunder i underkant av 30 milliarder kroner stående i norske aksjefond.
LES OGSÅ:Ingen panikk hos fondssparerne etter børsuroen
Det viktigste spørsmålet som disse fondssparerne nå må stille seg, er: Skal jeg selge mine fondsandeler? Svaret på det er både ja og nei.
Dette er Dine Pengers anbefaling til fondskunder:
DISSE KAN SELGE NÅ:
Det er særlig to gode grunner til å selge sine aksjefond:
1. Du trenger pengene til noe annet
Du skal selge når du trenger pengene. Det kan være seg til boligkjøp, forbruk, sykdom, personlig økonomisk krise, pensjon eller noe helt annet.
Da selger du rett og slett fordi du har behov for å bruke pengene på noe annet. Det er alltid en fair grunn til å selge.
2. Risikoen er blitt for høy
Dersom du mener at selve risikoen i aksjemarkedet er blitt for høy, er det greit å selge seg ned eller ut for en periode.
Når den ene krisen ser ut til å avløse den andre, og det er vanskelig å se en permanent opptur, kan det være greit å kvitte seg med sine aksjefond og heller sette pengene i banken for en stund.
Det er mulig du selger på bånn, og det er også mulig at du ikke kommer deg inn i aksjemarkedet igjen på riktig tidspunkt, men det blåser du i: Du vil ha lavere risiko på sparepengene dine.
DISSE BØR IKKE SELGE NÅ:
Dersom du forsøker å «time» markedet, det vil si å selge på topp og kjøpe på bunn, er det allerede for sent. Da er det bedre å sitte gjennom stormen. Det har du råd til, så lenge din tidshorisont er lang.
Aksjemarkedet har falt så raskt og såpass mye, at du nå risikerer å selge mye nærmere en bunn. Det er svært vanskelig å vite når bunnen er nådd og når du skal kjøpe deg inn igjen.
Langsiktig
Det beste for vanlige aksjefondsparere er å spare langsiktig gjennom oppgangstider og nedgangstider. Normalt kommer oppgangen meget raskt etter en nedtur.
Fra mai 2008 til november 2008 falt hovedindeksen på Oslo Børs med 64 prosent. Det påfølgende halvåret, fra november 2008 til mai 2009, steg derimot indeksen med 55 prosent.
Taper avkastning
Det ledende amerikanske analyseselskapet Dalbar, lokalisert i Boston, oppdaterer hvert år sin undersøkelse om investoradferd.
Årets versjon ble nylig lagt frem. Også i år viser den at de fleste investorer oppnår en mye lavere avkastning enn aksjeindeksene.
Får bare 4 av 10 kroner
Ser vi på historiske resultater 20 år tilbake (1990 til 2009) har den årlige avkastningen for den brede Standard&Poor500-indeksen vært 8,2 prosent i gjennomsnitt.
Til sammenligning klarte den gjennomsnittlige amerikanske aksjefondssparer bare å skrape sammen stusselige 3,2 prosent.
Den gjennomsnittlige aksjefondssparer gikk altså glipp av hele 5 prosentpoeng - hvert år - i 20 år!
Selv om tallene er fra USA, er det liten grunn til å tro at norske eller europeiske fondssparere er så veldig mye annerledes.
DISSE KAN KJØPE NÅ:
1. Tror at bunnen er nådd
Dersom du er overbevist om at bunnen er nådd, og at nedturen egentlig bare handler om kortsiktig panikk i markedet, bør du hive deg rundt og kjøpe fond nå.
Da får du i tilfelle med deg oppturen når den starter.
2. Vil ta en sjanse
- Prisingen på Oslo Børs viser at aksjer er billige, men det hjelper ikke når psykologien bestemmer, sier forvalter Alf Inge Gjerde i Storebrand Kapitalforvaltning til E24.
Er du enig i dette, og tror at også selve aksjemarkedet snart blir mindre panikkslagent, kan du ta en sjanse og kjøpe aksjer og fond nå med en gang.
Men husk - i begge tilfeller gjelder dette: Du må tåle risikoen. Aksjemarkedet kan falle betydelig mer, den virkelige nedturen kan fortsatt være i startfasen. Putter du penger inn i aksjefond nå, er det avgjørende at din investering er langsiktig.
Les mer:Her kjøper du aksjefond uten gebyr
3. Perfekt tidspunkt for spareavtale?
Med en spareavtale setter du inn litt og litt penger, for eksempel hver måned. Du får dermed spredd sparingen over en lengre periode. Det gir deg en jevnere avkastning. Starter du spareavtale nå kjøper du trolig på nivåer nærme en bunn.
Den viktigste forutsetningen er likevel at du sparer lenger enn børsnedgangen varer. Da vil du få med deg oppturen som kommer til å komme før eller siden.
Har du ikke is i magen til å kjøpe deg inn i fond nå som alt er urolig, og bare vil kjøpe når solen skinner på børsen, vil du risikere alltid å kjøpe når fondene er dyrest. Det gir dårligere avkastning.
LES OGSÅ:Spar smart til barn og barnebarn
BESTE OG DÅRLIGSTE NORSKE FOND I 2010

Artikkelen er over 11 år gammel.