Hver måned måler Dine Penger hvor god avkastning dine aksjefond har gitt deg over tid. Resultatet gir vi i form av terningkast. Seks er best og én er dårligst.
Totalt har 56 aksjefond fått ny karakter av Dine Penger denne gangen. 21 fond har fått økt sin karakter, mens 35 fond har fått færre øyne på terningen.
Hellas senket børsene
I forrige uke ble de fleste av verdens børser rammet av tilnærmet panikk. Den brede Standard&Poor500-indeksen i New York falt 7,5 prosent i løpet av uken, mens Oslo Børs falt med nesten 9 prosent.
Etter at det ble klart at EU, sammen med Det internasjonale pengefondet (IMF), oppretter et krisefond på til sammen 750 milliarder euro (nesten 6000 milliarder kroner), stiger børsene. Oslo Børs er opp nesten 6 prosent kl. 13 i dag.
Ingen panikk
Hos Nordnet, som tilbyr de fleste fond i Norge, er det ingen panikk å spore.
- Vi har mange fondskunder som har månedlige spareavtaler og disse fortsetter sin sparing uavhengig av urolighetene, sier daglig leder i Nordnet Norge, Anders Skar, til Dine Penger.
- Men vi har også mange som er mer aktive, og som forsøker å treffe topper og bunner. Så aktiviteten rundt kjøp og salg har vært høy de siste ukene, men faktisk er det slik at det kjøpes mer enn det selges, sier Skar.
- Mange norske fondssparere har lært mye om risiko og langsiktighet de siste årene. De aller fleste er langsiktige og blir sittende gjennom stormen, og flere og flere kjøper fond etter at kursene har falt. De har forstått at det kan gi ekstra avkastning på sikt, mener Skar.
- Noe mer salg
Heller ikke hos ODIN Forvaltning har børsuroen ført til at nervøse kunder har flyktet fra aksjefond.
- Det er ikke noe rush av kunder som vil selge fondene sine, men vi opplevde at noen flere enn normalt valgte å innløse i forrige uke. I tillegg økte antall henvendelser til kundeservice, spesielt mot slutten av uken, sier kommunikasjonsansvarlig i ODIN Forvaltning, Eirik Krogstad, til Dine Penger.
Lav terning = svakt resultat
Har ditt fond fått lavt terningkast, bør du heller velge blant fondene med best karakter i sin klasse.
Lavt terningkast viser nemlig at fondet ditt har levert svake resultater over tid.
Kalkulator:Velg riktig aksjefond
Sjekk ditt fond
Her kan du sjekke om fondet ditt er blant dem som har fått bedre eller dårligere karakter:

Artikkelen er over 12 år gammel.